Jód: v ktorých potravinách sa nachádza a prečo ho telo potrebuje

Foto: z otvorených zdrojov

Jód je mimoriadne dôležitá mikroživina, ktorá priamo ovplyvňuje hladké fungovanie celého tela v každom veku.

Jód je pre človeka celoživotnou potrebou a jeho nedostatok má vážne dôsledky. Telo ho potrebuje na tvorbu hormónov štítnej žľazy, ktoré pomáhajú telu produkovať a distribuovať energiu a regulovať telesnú teplotu.

Centrum pre verejné zdravie uvádza, že tieto hormóny sú obzvlášť dôležité počas tehotenstva, pretože sú potrebné na správne formovanie nervového systému plodu, a v detstve, keď zabezpečujú normálny rast a vývoj.

Koľko jódu musí človek denne prijať

Denná potreba jódu nie je až taká veľká, ale určite stojí za pozornosť a námahu:

  • pre dospelých – 150 µg
  • počas tehotenstva a dojčenia – 350 µg

Najúčinnejším spôsobom prevencie nedostatku jódu je používanie jodizovanej soli v strave, pretože umožňuje bezpečne získať potrebné množstvo jódu denne.

Svoj jedálniček by ste mali obohatiť aj o potraviny, ktoré majú vo svojom zložení veľa jódu:

morské plody (mušle, kalamáre, krevety, kaviár)

  1. biele ryby (tresky, merlúzy, tresky atď.)
  2. morské riasy (kelp)
  3. zelenina (zemiaky, reďkovky, cesnak, červená repa, paradajky, baklažány, špargľa, zelená cibuľka, šťaveľ, špenát)
  4. ovocie (banány, pomaranče, citróny, melóny, ananásy, persimóny, feijoa)
  5. vajcia
  6. mlieko
  7. hovädzie mäso
  8. vlašské orechy

V prípade podozrenia na nedostatok jódu by ste sa mali poradiť s lekárom, ktorý pomôže zistiť hladinu stopového prvku v tele, identifikovať príčinu nepríjemných príznakov a pomôže vám bezpečne sa ich zbaviť.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život