Foto: z otvorených zdrojov
Jód je mimoriadne dôležitá mikroživina, ktorá priamo ovplyvňuje hladké fungovanie celého tela v každom veku.
Jód je pre človeka celoživotnou potrebou a jeho nedostatok má vážne dôsledky. Telo ho potrebuje na tvorbu hormónov štítnej žľazy, ktoré pomáhajú telu produkovať a distribuovať energiu a regulovať telesnú teplotu.
Centrum pre verejné zdravie uvádza, že tieto hormóny sú obzvlášť dôležité počas tehotenstva, pretože sú potrebné na správne formovanie nervového systému plodu, a v detstve, keď zabezpečujú normálny rast a vývoj.
Koľko jódu musí človek denne prijať
Denná potreba jódu nie je až taká veľká, ale určite stojí za pozornosť a námahu:
- pre dospelých – 150 µg
- počas tehotenstva a dojčenia – 350 µg
Najúčinnejším spôsobom prevencie nedostatku jódu je používanie jodizovanej soli v strave, pretože umožňuje bezpečne získať potrebné množstvo jódu denne.
Svoj jedálniček by ste mali obohatiť aj o potraviny, ktoré majú vo svojom zložení veľa jódu:
- biele ryby (tresky, merlúzy, tresky atď.)
- morské riasy (kelp)
- zelenina (zemiaky, reďkovky, cesnak, červená repa, paradajky, baklažány, špargľa, zelená cibuľka, šťaveľ, špenát)
- ovocie (banány, pomaranče, citróny, melóny, ananásy, persimóny, feijoa)
- vajcia
- mlieko
- hovädzie mäso
- vlašské orechy
V prípade podozrenia na nedostatok jódu by ste sa mali poradiť s lekárom, ktorý pomôže zistiť hladinu stopového prvku v tele, identifikovať príčinu nepríjemných príznakov a pomôže vám bezpečne sa ich zbaviť.
